دهه محرم در شهرستان نورآباد ممسنی
حاج آقا قاسمی : از آنجا که حوادث مهم کربلا در روز نهم و دهم ماه محرمالحرام اتفاق افتاد، این دو روز برجسته و به نام تاسوعا و عاشورا مشهور شده و در فرهنگ مسلمانان به ویژه شیعیان، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. پس از آنکه امام حسین (ع) درکربلا به شهادت رسیدند، روز عاشورا در میان مردم به روز حزن و اندوه مشهور و شیعیان حضرت علی (ع) آن را روز سوگ و عزاداری قرار دادند؛ از این رو به نام عاشورای حسینی شهرت یافت. در شهرستان ممسنی مردم در این ایام با بر پایی هیئت های عزاداری زنجیر زنی ، سینه زنی و تعزیه خوانی به سوگواری میپردازند.
در خصوص واقعه عاشورا حاج آقا قاسمی گفتن، با مرگ معاویه در سال ۶۰ هجری قمری، پسرش یزید بر مسند خلافت تکیه زد و مردم شام با وی بیعت کردند. آنگاه یزید با ارسال نامهای به حاکم مدینه از او خواست تا از بزرگان قریش از جمله امام حسین (ع) نیز بیعت گیرد اما وقتی حاکم مدینه از امام حسین (ع) بیعت خواست، حضرت از بیعت امتناع کردند و شبانه از مدینه عازم مکه شدند. در این حین، مردم کوفه که در عراق از مرگ معاویه و امتناع امام حسین (ع) از بیعت یزید اطلاع یافتند، نامههای فراوان در پشتیبانی از امام حسین (ع) امضا کردند و آن حضرت را به کوفه فراخواندند.
ایشان در کربلا به محاصره نیروهای ابن زیاد به سرکردگی عمر بن سعد در آمد و چون حاضر نشد ذلت تسلیم و بیعت با حکومت غاصب و ظالم یزیدی را بپذیرد، سپاه کوفه در روز دهم محرم معروف به روز عاشورا با او وارد جنگی نابرابر شدند، به طوری که سپاهیان عمر بن سعد را سی هزار نفر و تعداد یاران امام حسین علیه السلام را بین ۷۲ تا ۱۵۴ نفر گزارش کردهاند. امام حسین و یارانش روز عاشورا، لب تشنه، با رشادتی زیاد تا آخرین نفر جنگیدند و به شهادت رسیدند و بازماندگان این قافله، به اسارت در آمده و به کوفه برده شدند.
واقعه کربلا در جمعه دهم مُحَرَّم سال ۶۱ قمری رخ داد. در این روز، میان سپاه امام حسین (ع) و یزید بن معاویه جنگ درگرفت که از صبح عاشورا تا عصر طول کشید و در آن امام حسین (ع) و تمامی یارانش به جز امام سجاد (ع) به شهادت رسیدند. در عصر روز عاشورا و پس از شهادت امام حسین (ع) و یارانش، لشکر عمر بن سعد به خیمههای اهل بیت ایشان یورش بردند، به غارت و آتش زدن خیمهها پرداخته و همه زنان و کودکان را به اسارت گرفتند، جنازه شهدا را نیز زیر سم اسبان لگدکوب کردن.
حاج آقا قاسمی در خصوص سوگواری در روز عاشورا در شهرستان ممسنی بیان کردند.
عاشورا مهمترین روز عزاداری در بین مردم شهرستان ممسنی است. مردم این شهرستان بازارها و کسب و کار خود را تعطیل می کنند.بر سردر منازل و مغازه های خود پرچم سیاه میزنند .لباس مشکی می پوشند . عزاداری مردم به شکل مداحی، روضه خوانی، زنجیر زنی ،سینه زنی، تعزیه انجام می شود. در ده روز اول محرم معمولاً شبها و در مکانهای سرپوشیده یا در محیط های باز مثل کوچه ها و خیابان ها هیئت های عزاداری زنجیر زنی برگزار میشود .در روز تاسوعا مردم به صورت دستههای عزاداری حرکت میکنند. دستههای عزادار با خود پرچمهای عزا، عَلَم، کتل، سایر نشانهای مربوط به عزاداری امام حسین (ع) را حمل میکنند.
عزاداری روز عاشورا تا ظهر طول میکشد؛ دستهجات عزا معمولاً به اماکن مذهبی عمومی مثل حرم امامزادگان میروند. در این روز همچنین خواندن زیارت عاشورا بسیار توصیه شده و مردم در روز عاشورا نذریهای خود را انجام میدهند.
بازدیدها: 35